Toitumine | Sinu treener

Personaaltreener soovitab: mesine ning mahlane seakaelakarbonaad talvesalatiga 

Toimetas Silja Paavle, 23. detsember 2019, 20:15
Mesine seakaelakarbonaad talvesalatigaFoto: Jaan Heinmaa
Ahjus valmistatud seakaelakarbonaad kuulub ilmselt nii mõnegi pere jõululauale. Et pühadepraad oleks sel aastal natuke kergem, kuid endiselt isuäratav, soovitab personaaltreener ning Rakvere saadik Siim Kelner liha kõrvale serveerida talvist salatit.

„Liha kõrvale võib julgelt süüa ka kartulit. Näiteks 150 grammis koorega keedetud kartulis on 783 mg kaaliumi (25% minimaalsest päevasest kaaliumivajadusest), 39,9 mg magneesiumi (veidi enam kui 15% minimaalsest päevasest magneesiumivajadusest), 1,05 mg rauda (ligi 12% minimaalsest päevasest vajadusest) ning ka vaske ja tsinki,“ loetles Kelner ja lisas: „Kartuli ja liha kõrvale sobib hästi ka üks uute maitsetega salat. Selle talvesalati põhiliseks koostisosaks on bataat – mu enda isiklik lemmik. Erinevad salatilehed ja külmutatud jõhvikad lisavad omapärase ja hõrgu maitse.“

Mesine seakaelakarbonaad küüslaugu, sinepi ja jõhvikatega

Vaja läheb: 700–800 g Rakvere seakaelakarbonaadi. Marinaadiks 1 sl mett,     2 sl kanget sinepit, 2 suurt küüslauguküünt, 1 dl jõhvikaid (võivad olla ka külmutatud), värskelt jahvatatud musta pipart ja soola

Valmistamine: Purusta marinaadiks jõhvikad ja küüslauk, sega hulka sinep ning mesi. Maitsesta lihatükk igalt poolt soola ja pipraga, tõsta koos marinaadiga küpsetuskotti ning lase üle öö külmkapis maitsestuda. Tõsta liha 1–2 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile, lõika koti ülemisse nurka väike õhuauk ning küpseta ahjus 160 kraadi juures 1 tund. Lõika küpsetuskott pealt lahti, suurenda ahju kuumus 220 kraadini ning pruunista liha 5–10 minutit. Lase prael enne lahtilõikamist 15 minutit puhata ja lõika viiludeks. Serveeri kartulite ja talvise salatiga. Soovi korral võib kartulite kõrvale kuumutada küpsetuskotis olev maitsev kaste vähese rõõsa koorega keemiseni ning maitsestada vajadusel veel soola ja pipraga.

Talvesalat röstitud bataadi ja jõhvikatega

Vaja läheb: 300–350 g maguskartulit ehk bataati (1–2 tk), oliiviõli, helbesoola,   2–3 rohelist lehtkapsalehte, peotäis kooritud metspähkleid, 1 pakk (75 g) segasalatilehti, 1 dl värskeid või külmutatud jõhvikaid. Kastmeks: 2 sl oliiviõli,   1 tl Dijoni sinepit, 1 väiksema sidruni mahl, 1 tl vedelat mett, soola ja musta pipart

Valmistamine: Koori bataat ja lõika kuubikuteks. Laota vormi või ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja puista üle helbesoolaga. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit või kuni kuubikud on peaaegu pehmed ja kauni värviga. Rebi rohelise lehtkapsa lehed väiksemateks tükkideks, varred viska ära. Nirista peale oliiviõli ja mudi lehtedesse. Rösti pähkleid kuival pannil mõni minut, kuni need on saanud kauni värvi, lase jahtuda.  Sega kastmeks õli, sinep, mesi ja sidrunist pressitud mahl. Maitsesta soola ja pipraga veskist. Laota pestud segasalatilehed kaunile vaagnale, sega hulka röstitud bataadid ja lehtkapsalehed. Puista peale hakitud metspähkleid ja jõhvikaid, vahetult enne serveerimist nirista üle kastmega. Kui lehtkapsalehti pole, maitseb salat hea ka vaid segasalatilehtedega.

Retsept: Lia Virkus

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee