Toitumine | Sinu treener

Personaaltreener soovitab: seapraad barbecue kastmes 

Silja Paavle, 20. detsember 2019, 11:34
Seapraad barbecue kastmesFoto: Jaan Heinmaa
Personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelneri sõnul on tema pere jõululaual tavaliselt seapraad. Seekord valmistab ta selle aga oluliselt erilisemas võtmes kui varasematel aastatel.

”Seapraad ja kartul – just selline on tavapäraselt olnud minu perekonna jõuluroog. Kõrvale hapukapsast, sinepit ja rohkem polegi tavaliselt vaja. Seekord pakun perele aga natuke erilisemat maitseelamust, vürtsitades seapraadi BBQ-kastme, tšillipipra ja sibulaga. Kõrvale pakun kas tavalisi ahjujuurikaid või valmistan kartuli-kõrvitsatambi juustuga. Viimane nõuab küll natuke rohkem aega, kuid pikkade pühade ajal õnneks aega jätkub,” avaldas Kelner, kelle sõnul jälgib see retsept ka taldrikureeglit.

Ehk siis – erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad moodustavad koguseliselt pool taldrikust. Põhitoit, nagu kala, kana või (linnu)liha umbes veerandi ja lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid ülejäänud veerandi.  ”Jõulude ajal kipume toiduga liialdama, seetõttu võiks erilist tähelepanu pöörata just sellele, mida prae kõrvale sööme. Ahjujuurikad sobivad selleks suurepäraselt,” lisas Kelner.

 

BBQ-kastmes seapraad (kuuele–kaheksale)

Vaja läheb: 1,5 kg Rakvere klassikalist seapraadi, 3 sibulat, 1 sl oliiviõli, 2 dl BBQ-kastet (nt Hellmann’s Originali BBQ-kastet), tšillipipart, vett, soola ja musta pipart

Valmistamine: Nirista malmpoti põhja oliiviõli. Koori sibulad, lõika sektoriteks ja laota potti. Maitsesta praetükk soola ja musta pipraga ning tõsta sibulatele, kamar allpool. Laota praetükile BBQ-kaste ja kalla peale nii palju vett, et praad oleks ½ osas kaetud. Tõsta kaanega kaetud malmpott ahju 160 kraadi juurde pooleks tunniks küpsema. Võta lihatükk ahjust, lõika kamarasse triibud, maitsesta pealt soola ja tšillipipraga ning tõsta potti tagasi, nüüd kamar peal. Küpseta veel kaane all 1,5 tundi või kuni liha on peaaegu küps. Lõpuks pruunista kamarat ilma kaaneta 5–10 minutit grillrežiimil. Valmista vahepeal ka kartuli-kõrvitsatamp või küpseta kõrvale lihtsalt ahjujuurikaid või -kartuleid. Potis olev sibulatega BBQ-kaste serveeri liha kõrvale.

Kartuli-kõrvitsatamp juustuga

Vaja läheb: 600 g puhastatud kõrvitsatükke, 600 g kooritud kartuleid, 2 küüslauguküünt, soola ja musta pipart, 50 g võid, 100 g riivitud juustu, salveilehti kaunistuseks

Valmistamine: Lõika kõrvits ja kartulid suuremateks kuubikuteks. Pane kartulid potti soolaga maitsestatud vette keema, lisa 5 minuti pärast ka kõrvitsad ja kooritud küüslauguküüned ning keeda pehmeks. Kalla osa keeduveest kaussi ära. Tambi kartulid-kõrvitsad vähese veega pudruks, lisa vajadusel keeduvedelikku. Lisa või, lase sulada ja sega ühtlaseks. Maitsesta veel soola ja pipraga. Võid tampi kohe liha kõrvale serveerida või selle ahjuvormi(de)s juustuga üle küpsetada. Viimasel juhul jaga tamp mitmesse väikesse või ühte suurde võiga määritud vormi, puista üle riivitud juustuga ja kaunista iga vorm kahe salveilehega. Gratineeri ahjus 200 kraadi juures 10–15 minutit või kuni juust on kaunilt sulanud.

Retseptide autor Lia Virkus

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee