Toitumine | Sinu treener

Personaaltreener soovitab: retsept, mis järgib ideaalselt taldrikureeglit (2)

Toimetas Silja Paavle, 9. detsember 2019, 16:29
Bulgurisalat sealihagaFoto: Britt Paju
Personaaltreener Siim Kelner soovitab oma igapäevases elus jälgida üht väga lihtsat reeglit, mis tagab hea enesetunde ja tervisliku kaalu. „Tegemist on taldrikureegliga ja see Britt Paju retsepti järgi valmistatud bulgurisalat sealihaga järgib seda reeglit suurepäraselt,“ lausub ta.

Kogenud treener on oma õpilaste pealt näinud, et väga paljud teevad küll hoolsalt trenni, kuid toitumises unustavad kõige lihtsama – süüa tasakaalustatult ja mitmekülgselt.

„Taldrikureegel ütleb, et erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust. Põhitoit, nagu kala, kana või (linnu)liha võiks moodustada umbes veerandi ja lisand, näiteks riis, kartul, tatar, makaronid võiksid moodustada ülejäänud veerandi,” sõnas Kelner ja soovitas Britt Paju retsepti, mis järgib seda taldrikureeglit suurepäraselt.

“Kui võtame allpool oleva retsepti, siis on näha, et siin on nii liha, köögivilja kui ka teravilja bulguri näol. Kes bulgurit proovinud pole, siis soovitan seda teha, sest see on kõrge täistera ja valgusisaldusega ning madala glükeemilise indeksiga. Bulgur imendub aeglaselt ning tänu sellele vabanevad süsivesikud sealt aeglaselt,“ selgitas treener.

Kelneri sõnul ei tohi karta ka seda, et retseptis olev sealiha paksuks teeks. Tegelikult ei tee ükski toit paksuks, küsimus on vaid kogustes. Seda enam, et seafileest tehtud minutipihv sisaldab vaid 130 kcal. 100 grammis. „Kuigi linnuliha peetakse kõige väiksema rasvasisaldusega lihaks, siis tegelikult on taine sea- ja linnuliha oma rasvasisalduse poolest täiesti võrreldavad. Sealiha kasuks räägib aga, et see sisaldab enam valku, tsinki ja magneesiumi. Vähem oluline pole ka see, et loomsed rasvad aitavad hoida täiskõhutunnet, mis on dieedipidajale ülioluline,“ lisas Kelner.

Bulgurisalat sealihaga (Kahele)

Vaja läheb: 1-2  Rakvere Extra Protein Power minutipihvi, 1 dl bulgurit, 2 rohelise sibula vart, 1 suvikõrvits, 1 punane paprika, 30 g värsket spinatit, 2x 0,5 tl garam masala maitsesegu, 2 dl köögiviljapuljongit või vett. Sidrunimahla ja maitsestamata jogurtit serveerimiseks, praadimiseks veidi õli, soola, pipart

Valmistamine: Tõsta liha umbes 30 minutit enne toidu valmistamist külmikust välja ja maitsesta kergelt soola ning 0,5 tl garam masala maitseseguga. Vala bulgurile puljong või vesi, lisa 0,5 tl garam masalat ning maitsesta kergelt soolaga. Lase keema tõusta, seejärel kata pott kaanega, tõsta tulelt ning lase umbes 10 minutit paisuda.

Samal ajal valmista ülejäänud komponendid. Kummuta pannil väike kogus õli, kuivata liha kergelt majapidamispaberiga ja prae mõlemalt poolt umbes 3 minutit. Eemalda liha pannilt ja lase enne lahti lõikamist veidi puhata.

Pannile lisa aga tükeldatud köögiviljad ja hakitud rohelise sibula alumine heledam osa. Kuumuta minutijagu, nii et köögiviljad saaksid vaid kergelt kuuma ja jääksid krõmpsud.

Sega köögiviljad bulguriga ja serveeri koos minutipihviga - soovi korral lõika see juba enne serveerimist viiludeks.

Pigista toidule veidi sidrunimahla, puista peale hakitud rohelist sibulat ning kõrvale paku maitsestamata jogurtit.

Retsepti autor Britt Paju

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee