Liigume.ee

TERVISE HEAKS: 1000 last saavad sel nädalal endale täisteravõileibu teha 

Silja Paavle, 16. oktoober 2018, 19:16
Vastupidiselt levinud kartusele, et võileivast ei piisa, ei pea see täistera puhul kindlasti paika.Foto: Johan-Paul Hion
"Vastupidiselt levinud kartusele, et võileivast ei piisa, ei pea see täistera puhul kindlasti paika," kinnitab toitumisnõustaja Ketlin Tammsalu, et täisteraleib on igati täisväärtuslik eine.

“Kooliõpilaste vanematel on sageli küsimus, mida pakkuda lastele kiire ja tervisliku einena. Mina julgustangi valima täisteraleivast valmistatud võileiba,” räägib toitumisnõustaja Ketlin Tammsalu. 

Samal teemal

“Lisaks sellele, et võileiva saab õigesti valitud lisanditega muuta maitsvaks, on see ka tervislik, kuna sisaldab organismile kasulikke kiudaineid, B-grupi vitamiine, E-vitamiini ja erinevaid mineraalaineid. Täisteratootes sisalduvad süsivesikud on komplekssed nn aeglased süsivesikud, mis hoiavad veresuhkru taseme stabiilse ja tekitavad lapsele pikemaks ajaks täiskõhu tunde,” lisab ta.

Just seetõttu saavad Tallinna Arte Gümnaasiumi 800 õpilast ning Tallinna Kajaka ja Pelguranna 200 last igal selle nädala hommikul valmistada endale täisterast võileiva. Pilootprojekti veavad Eesti suurimad pagaritööstused Leibur, Eesti Pagar ja Fazer.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp tervitab Eesti suurimate pagaritööstuste valmisolekut täisterast võileiva pilootprojekti toetada. „Täisteratoodete tarbimine on kasvutrendis ja üha rikkalikum on ka täisteratoodete valik.  Mul on väga hea meel, et meie pagaritööstused pööravad tähelepanu laste ja noorte harimisele tervisliku toitumise teemal,“ ütles Sirje Potisepp. „Koostöös koolitoitlustajate ja lapsevanematega saame laste maitse-eelistuste kujundamisel vajalikku teavitustööd teha, et ka noored teaksid, milliseid toiduaineid eelistada ja mis nende tervisele kasulikud on,“ lisab Potisepp.

Tallinna Arte Gümnaasiumi ja Tallinna Kajaka ning Pelguranna lasteaia toitlustuse eest vastutava ettevõtte Baltic Restaurants Estonia tootearendusspetsialist Evelyn Bauman ütles võileivanädala pilootprojekti kommenteerides, et tegemist on väga kiiduväärt  algatusega ja ta ootab huviga, kuidas lapsed täistera võileiva vastu võtavad. „Oleme ka koolitoitude menüüdes täistera pagaritoodete osakaalu tõstnud, kuid näen, et saame siin veel palju ära teha,” ütleb Bauman. Suur aitäh Leiburile, Eesti Pagarile ja Fazerile, kes annavad meile võimaluse nädala jooksul täistera võileibu lastele pakkuda. Kes teab, ehk juba aasta pärast on täisteravõileib oodatuim hommikusöök koolis,” avaldas Bauman lootust.

Vastavalt Maaeluministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Toiduainetööstuse Liidu poolt 2016. aastal allkirjastatud Täistera mõiste kasutamise Hea tava lepingule saab täisteratooteks nimetada pagaritoodet, kus kasutatud teraviljast vähemalt 50% on täistera. 

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtuleht.ee