Jaga:     
Uudised

Boonused punasest peedist!

Peedilt vesilahustuvat punast

Peedi biokeemiliseks firmamärgiks on punane värvus, mis on tingitud veeslahustuvatest värvainetest – beetatsüaanidest. Peale selle, et värske peet ja sellest valmistatud toidud-säilised pakuvad silmailu, hindab peedi värvainet kõrgelt ka toiduainetööstus. Lähtuvalt lisatava pigmendi kogusest saab toidule anda kas õrnroosa või suisa tumepunase värvuse. Tähis E162 viitabki lisaainete registris peedipunasele ehk betaniinile. Betaniini lisatakse jäätistele, maitsestatud hapupiimatoodetele, karastusjookidele, moosidele-keedistele ja maiustustele. Samuti võib seda ühendit leida värviandjana isegi teatud kosmeetikumidest. Juba ammustest aegadest on teateid selle kohta, et naised on tooninud peedimahlaga põski punasemaks.

Paraku on beetatsüaanidel omadus muuta värvust olenevalt keskkonna pH-väärtusest ehk toiduaine happelisest või leeliselisest reaktsioonist. Ja nii tuleb kauni punase värvuse nimel tagada toidus nõrgalt happeline keskkond. See ongi põhjus, miks peedisupile ehk boršile soovitatakse veidi äädikat või mõnda muud hapestajat lisada. Peedi erksast värvusest sugeneb ka üks probleem. Nimelt on igasugune peetide puhastamine, peenestamine ja harva isegi söömine seotud ümbruskonna värvumisega kas väiksemat või suuremat sorti punapritsmete või -plekkidega. Peedi värvivõimekus on nii mõjus, et see suudab toonida isegi meie keha neerude ja soolestiku vahendusel väljutatavad eritised!

Väljavõte 09/2012 Tervis Plussist. 

0 kommentaari