Uudised

Millistest idanditest saab elujõudu ja energiat? 

Irje Karjus, 5. aprill 2018, 15:00
 PantherMedia/Scanpix
Just praegu on kõige õigem aeg kasutada toiduks idandeid, sest loodus hakkab elurõõmsalt ärkama. Idandid annavad elujõudu ja -rõõmu ning tekitavad meie kehas ja hinges loomise energia. Me oleme avatud ja vastuvõtlikud uuele kevadele, uutele algustele.

Idandid sobivad hästi nii salatitesse ja smuutidesse kui ka niisama nautimiseks. Tähtis on hoida idandeid parajalt niiskena ning loputada iga päev.

Tatar aitab peatada verejooksu, alandada vererõhku ja kolesteroolitaset, reguleerida ainevahetust, tõsta lihaste toonust, lahtistada röga, tugevdada immuunsüsteemi. Tatral on põletiku- ja vähirakkude arenemise vastane toime. Tatratang toob mõjuvõimu ja küllust, jõudu ja energiat.

Ergutav oder

Oder on heaks toiduks nii jõumeestele kui ka filosoofidele. Vili sümboliseerib liikuvust ning aitab muutuda painduvaks kehalt ja vaimult. 

Oder sisaldab räni, mida vajavad limaskestad, sidekoed, selgroolülid, kõõlused ja kõhred. Vili ergutab, parandab töö- ja mõtlemisvõimet ning lisab vastupidavust. See on eriti sobiv toit inimesele, kes on pidanud pikka aega haigevoodis lamama.

Soojendav ja toetav kaer

Kaera peetakse Põhjamaade ja rannikualade inimeste toiduks. Kaer annab palju soojust ning aitab vastu seista tuultele ja külmale, tekitab külmemal ajal meeldiva soojatunde, eriti alakõhus. 

Väärtuslikku valku sisaldav teravili on ideaalne toit kasvueas noorukitele. Kaera söömine soodustab vaimset värskust ja õppimisvõimet. Kaera soovitatakse süüa ka rasedatel, keda vaevavad iiveldus- ja oksendamishood. Teravili aitab lepitada organismi temas kasvava kehaga.   

Kehaline tugevus, ettevõtlikkus, vaprus, sõjakus ja paljusõnalisus on omadused, mida võib seostada kaeratoiduga. Kaer toetab hingetulisust ja energilist temperamenditüüpi. Kaeraidusid võiks proovida anda algatusvõimetutele ja tahtejõuetutele lastele. 

Proovi ka neid!

Veel saab idandada herneid, ube, läätsi, lutserni-, redise- ja peediseemneid ning mitmesuguste maitsevürtside seemneid. 

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2015. aasta aprillikuu ajakirjas.

PÄEVATOIMETAJA

online@ohtuleht.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtuleht.ee