Kui palju süüa C-vitamiini?
, 27. detsember 2017 17:32
Foto: PantherMedia/Scanpix
* C-vitamiini on ohtralt kibuvitsamarjades – tavanormi saab kätte juba 10 grammist. Samuti on C-vitamiini rikkad astelpaju- ja mustasõstramarjad, kiivid, maasikad, murakad, punased sõstrad, tsitruselised jt.
* Pool greipi annab enam kui poole täiskasvanud inimesele vajalikust päevasest C-vitamiini kogusest (roosa ja punane greip sisaldavad C-vitamiini enam kui kollane).
* Köögiviljadest on rohke C-vitamiini poolest esirinnas paprika, petersell, spargelkapsas, till, kaalikas.
* C-vitamiin laguneb kergesti temperatuuri, hapniku ja valguse toimel. Ära säilita ega leota puu- ja köögivilju vees, kasuta ära köögiviljade keeduvedelik, hoia värskeid puuviljamahlu külmikus, lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva. Et kartulites säiliks C-vitamiin, pane need keevasse vette ja keeda kaane all.
Allikas: Kaire Talviste “Kodused viisid haiguste raviks”.