Jaga:     
Uudised

Söö terviseks, järgi TOIDUHÜGIEENI!

Selleks, et toit meie laual oleks ohutu, tuleb järgida hügieeninõudeid kogu toiduahela ulatuses, seda „farmist lauale” põhimõttel. Enne kui olulist rolli hakkavad mängima tarbija teadmised, tuleb tagada hügieen toidu tootmise, töötlemise, transpordi ning müügi tasandil. Kõigis nendes etappides vastutab toidu ohutuse eest toidu käitleja või turustaja, tagades toidu kaitsmise saastumise eest ja hoidmise nõutud säilitamistemperatuuril. Kõige vajaliku arvesse võtmisel on toidukäitlejale abiks enesekontrollisüsteem, mille koostamisel mõeldakse läbi kogu protsess, sellest tulenevad võimalikud ohuallikad ning nende ennetamise võimalused. Toidu käitleja vastutab enesekontrollisüsteemi ajakohastamise ning selle nõuetekohasuse tõendamise eest.

Tarbija saab teadliku käitumisega oluliselt kaasa aidata toidu ohutuse tagamisele. Järgnevalt on välja toodud mõned lihtsad põhimõtted, mille järgimine on toiduohutuse tagamisel oluline:

Hoia toidu valmistamise koht, tööpinnad, -vahendid ja nõud puhtana

Kuigi enamik mikroorganisme ei põhjusta haigusi, leidub ohtlikke mikroorganisme laialdaselt nii pinnases, vees, loomades kui ka inimestes. Need organismid võivad edasi kanduda käte, lõikelaudade ja köögiriistadega ning vähimgi kontakt toiduga võib inimestel põhjustada haigestumist. Vältimaks toidutekkeliste haiguste tekkimist:
• pese käsi enne toidu valmistamist ja korduvalt toidu valmistamise ajal eriti pärast toore toiduga kokkupuutumist või kui katkestad toidutegemise muude toimingute tõttu nagu tualettruumi kasutamine;
• pese ja vajadusel desinfitseeri kõik pinnad ja köögiriistad, mida kasutad toidu valmistamiseks;
• hoia köök ja toit puhtana putukatest, kahjuritest ja muudest loomadest;
• kasuta toore ja valmis toidu töötlemisel erinevaid tööpindu ja -vahendeid või puhasta neid hoolikalt.

Kasuta puhast vett ja värsket toitu

Töötlemata toit (sh vesi ja jää) võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme ja keemiliste ainete jääke. Inimese tervisele ohtlikud ained võivad tekkida ka vigastatud ja hallitanud toitudes. Toidu hoolikas valimine ja lihtsad toimingud, nagu puu- ja köögiviljade pesemine ja koorimine vähendavad haigestumise riski olulisel määral, mistõttu:
• kasuta joogiks ja toidu valmistamiseks puhast vett või töötle seda eelnevalt, et olla kindel selle puhtuses;
• kasuta värsket ja riknemistunnusteta toitu;
• vali ohutuse eesmärgil töödeldud toiduaineid, näiteks pastöriseeritud piim;
• pese puuvilju ja marju ning köögivilju, eriti, kui sööd neid kuumtöötlemata kujul;
• ära tarvita toitu, mis on ületanud säilimistähtaja.

Säilita toitu õigel temperatuuril, jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega ja säilitamistingimusi

Kui toitu säilitatakse toatemperatuuril võivad mikroorganismid paljuneda väga kiiresti. Säilitades toitu alla 7 °C või kuumutades seda üle 60 °C, tagatakse mikroorganismide kasvu aeglustamine või peatumine. Mõned ohtlikud mikroorganismid kasvavad ka alla 7 °C, mistõttu:
• ära jäta valmistatud toitu toatemperatuurile kauemaks kui kaks tundi;
• jahuta/külmuta valmistatud ja kiirestiriknev toit vajadusel koheselt (soovitatavalt alla 7 °C). Liiga kuuma toidu kohene asetamine külmkappi tõstab külmkapi sisetemperatuuri, seetõttu jahuta kuumtöödeldud toit enne külmkappi asetamist. Kuuma toidu jahutamise kiirusele aitab kaasa toidu jaotamine väiksemateks portsjoniteks. Kui maha jahutatud toitu ei tarbita paari päeva jooksul, on soovitatav toit külmutada, sest kuumtöödeldud ning jahutatud toit säilib külmkapis reeglina vaid paar päeva. Säilitamisel tasub toidud tähistada siltidega, et teada, kui kaua neid on säilitatud.
• hoia valmistatud toitu kuni serveerimiseni kuumana (üle 60 °C) • ära säilita toitu liiga pikalt, isegi mitte külmutatult • ära sulata külmutatud toitu toatemperatuuril;
• juba poes toitu ostes jälgi toidu säilitamistemperatuuri – kiirestiriknev toit tuleb võimalikult kiiresti paigutada ettenähtud temperatuuri tingimustesse. Selleks tee ostud vahetult enne koju minemist või kasuta sooja ilmaga spetsiaalseid külmakotte või termokasti. Poest koju jõudes pane jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides tootja/pakendaja poolt ettenähtud temperatuuri. Jäta külmkapis toitude vahele ruumi, et õhk saaks vabalt ringelda. „Kõlblik kuni” kuupäevaga toitu ei tohi pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada. „Parim enne” kuupäevaga toitu tohib tarvitada pärast pakendile märgitud kuupäeva möödumist vaid juhul, kui toit ei ole kaotanud oma lõhna- ja maitseomadusi (muutunud võib olla tekstuur või konsistents ehk eelkõige kvaliteet).

Väldi toore kala ja liha ning söömiseks valmis tehtud toidu kokkupuudet

Töötlemata toit, eriti liha, mereannid ja nende mahlad võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme, mis võivad kanduda teistele toitudele säilitamise või valmistamise ajal, mistõttu:
• hoia toores liha ja mereannid eraldi muust toidust;
• ära pese toorest liha (sh linnurümpa) enne selle küpsetamist, kuna see võib põhjustada valamu ning toidu ettevalmistamispindade saastumist, viimane omakorda valmis toitude saastumist;
• tarvita toore toidu töötlemiseks eraldi töövahendeid (nuge ja lõikelaudu) või puhasta neid hoolikalt;
• säilita toitu anumates, et vältida valmis tehtud toidu kontakti toorega;
• pea meeles, et küpsele lihale ei tohi valada vedelikku, milles on marineeritud toorest liha.

Kuumuta toitu vähemalt 75 °C sisetemperatuurini

Temperatuur vahemikus 7–60 °C on soodne paljude mikroorganismide kasvuks. Korralik kuumutamine hävitab peaaegu kõik ohtlikud mikroorganismid. Toidu kuumutamine 75 °C tagab selle ohutu tarbimise, mistõttu:
• küpseta toitu põhjalikult, eriti liha, mune ja mereande;
• kuumuta suppe ja ühepajatoite keemiseni, et jõuda kindlasti vähemalt temperatuurini 75 °C. Et kindel olla, kasuta termomeetrit.
• liha puhul vaata kindlasti, et leem oleks läbipaistev ja mitte roosakas;
• kuumuta toitu ka teistkordsel soojendamisel põhjalikult;
• mikrolaineahjus toitu kuumutades pea meeles, et toit kuumeneb seal ebaühtlaselt, veendu, et toit on läbinisti kuum. Pööra tähelepanu ka nõudele – kõik ei sobi kasutamiseks mikrolaineahjus.
• kuumutatud toitu tuleb hoida kas kuumana üle 60 °C või jahutatuna alla 7 °C, sest toatemperatuuril võivad mikroorganismid väga kiiresti paljuneda.

Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks

Loe hoolega pakendilt tootjapoolseid soovitusi toidu töötlemiseks ja valmistamiseks. Soovitused on antud konkreetse toote suurust ja eelnevat töötlust arvestades.

Sulata külmutatud toitu külmkapis ja ära külmuta sulanud toitu uuesti

Toitu toatemperatuuril sulatades tõuseb temperatuur toidu pinnal juba mikroorganismide kasvuks soodsasse vahemikku, kuid keskelt on toit veel külmunud. Väikeste portsjonitena külmutatud toitu on võimalik üles sulatada ka mikrolaineahjus, kasutades selleks spetsiaalset ülessulatamise programmi. Selliselt sulatatud toit tuleb koheselt toiduks valmistada, sest toidu sisse võivad tekkida mikroorganismide paljunemiseks soodsad kõrgema temperatuuriga kohad.

Allikas: Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015.

0 kommentaari