Uudised

ALUSELINE toitumine on soolapuhumine? (8)

Tervisefoorum, 12. veebruar 2017, 15:56
 PantherMedia / Scanpix
Pole enne olnud päeva, kus oleksid näpud nii kirjutama sügelenud kui täna. Muidu kihelevad ka, aga täna kohe eriti. Paari päeva eest uue postituse taustlugemise ajal komistasin puhjuhustlikult otsa aluselise toitumise põhitõdedele. Ma olin sellest varem kuulnud küll, aga polnud mahti väga süveneda. Enim šokeeris mind tõsisasi, et Eesti üks populaarsemaid tervisliku toitumise veebilehti jagas otsest aluselise dieediga seotud valeinformatsiooni. Paanikahoo vältimiseks ma nime avalikult suure kella külge ei pane, küll aga olen neid sellest avastusest teavitanud. Üritan läheneda teemale võimalikult konstruktiivselt, et see kedagi otseselt ei solvaks. Seega, on käes aeg võtta luubi alla populaarsust koguv trendidieet, milleks on aluseline toitumine. Mis sa arvad, kas see suund on teaduspõhine meditsiin või pelgalt soojapuhumine?

HUVITAVAD PSEUDOVÄITED

‘’Juba mitu sajandit oleme olnud teadlikud, et aluseline toit on hea meie keha pH-le. Näiteks ei saa vähk areneda aluselises keskkonnas, kus pH on rohkem kui 7.36. Seega süües vaid aluselist toitu, suudame ravida põletikke, erinevaid valusid, tselluliiti, kortse, seenhaigusi, rahutust, külmi jäsemeid, naha- ja kaaluprobleeme ning allergiaid,’’ väidab eelnevalt mainitud veebilehe artikli autor. Et vürtsidada lugeja päeva mõne huvitava detailiga lisab kirjamees veel ühe kummastava avastuse: ‘’Vere pH tasakaalutus (liiga happeline või aluseline) mõjutab otseselt keharakkude ainevahetust. See toob kaasa haigused.’’ Seda lugedes jäin korra mõttesse. Kas ma olen ikka ülikooli füsioloogiaga seotud materjalid omandanud ja mõistan, et see on lausvale või on artikli autor olnud nahaalselt veenev?

VERE pH-d REGULEERIVAD KOPSUD, NEERUD JA PUHVERSÜSTEEMID

Õpikus uuesti tuhnides sain kinnitust, et ideaalne vere pH on 7.365 ning püsib väga kitsas vahemikus 7.35-7.45. Ehk siis võib öelda, et veri on nõrgalt aluseline. Kui vere pH peaks nihkuma antud piiretest kummalegi poole välja, võib patsient piltlikult öeldes hakata oma testamenti kirjutama, sest kooma ja surm on ravimata alkaloosi ja atsidoosi tagajärjed. Et tulemuslikult hoida vere happe ja aluse tasakaalu kontrolli all, on kehal selleks kolm erinevat mehhanismi.

Esimeseks happe-aluse tasakaalustavaks mehhanismiks on kopsude kaudu süsihappegaasi väljutamine. Süsihappegaas – millele nimigi vihjab on nõrk hape – on ainevahetuse üks jääkainetest, millest keha vabaneb väljahingamise kaudu. Juhul kui teeme trenni, kasutavad lihased energia tootmiseks rohkem hapnikku, seega tõuseb süsihappegaasi kontsentratsioon veres. Kuna meie aju mõõdab lakkamatult mööduva vere pH-d, tabatakse sellisel juhul tasakaalu väike nihe atsidoosi (happelisuse) poole kohe ära. Kopsude gaasivahetus intensiivistud nii et toimuvad kiiremad ja sügavamad hingetõmbed. See taastab vere pH minutitega. Kui kopsud jäävad omadega natuke jänni, tulevad appi neerud.

Sageli auga väljateenitud aupaistest ilma jäetud neerud tasakaalustavad vere pH-d aluseliste ühendite imendumise ning happeliste ühendite eritamise kaudu uriinis. Seda teades, tuleb esile tõsta fakti, et toitumine võib tõesti muuta uriini, kuid mitte vere pH-d. Näiteks süües igapäevaselt liha ning loomseid toite, saab keha rikkalikult (loe: rohkem kui tegelikult vaja) kõrge bioloogilise väärtusega valku. Need seeduvad omakorda aminohapeteks, mida keha ei suuda omastada üle 100g. Seega, väljutatakse uriini kaudu ülejäänud aminohapped, millele nimigi viitab on nõrgad happed. Mida rohkem on aminohapetele sarnaseid nõrku happeid uriinis, seda madalam uriini pH. See käib nüüd ainult uriini, mitte vere pH kohta. Uriini happelisuse tõika kasutab aluselise toitumise armee osavalt ära öeldes: ‘’Tasakaalustatud uriini pH = tasakaalustatud vere pH = tasakaalustatud tervis.’’ Ilmselt juba taipad, et see on pelgalt pluff, sest terve inimese vere pH ei sõlti uriini pH-st.

Viimaseks, kuid mitte vähemolulisemaks mehhanismiks on erinevad puhversüsteemid veres, mis kaitsevad ootamatu happelisuse või aluselisuse eest. Ilma keemiasse laskumata võid lihtsalt meelde jätta, et kehal on olemas nii aluseliste kui ka happeliste ühendite tõrjujad, mis neutraliseerivad nende mõju.

Seega, kui sa oled neeruprobleemideta terve täiskasvanu, ei tohiks su kehal tekkida probleeme pH tasakaalu hoidmisega. Kahjuks või õnneks ole toitumisega vere pH-d võimalik ei aluselisemaks ega happelisemaks muuta. Kuna uriini pH ei väljenda keha terviklikku happelisust, võid lakmuspaberile sirtsutamisest heaga keelduda. See ei ole sarkastiline nali, sest paljud aluselise toitumise järgijad kasutavad uriiniribasid enda keha pH mõõtmiseks. Sina oled teadlikum ja võid auga öelda, et see müüt on murtud.

ALUSELISE DIEEDI ALGATAJA ON PETIS

Aluselise dieedi algataja Robert Young, kes on ühtlasi Ameerika kurikuulsaim loodusravitseja, määrati 2017. aasta jaanuarist vangi. Süüdistusteks osutusid loata meditsiini praktiseerimine ja haavatavate patsientidega manipuleerimine. Lisaks sellele avastati, et tema kaks doktorikraadi on ilma õppekava sooritamata raha eest ostetud. Mõlemad, nii ülikoolid kui ka kursused on maailmas mitteakrediteeritud. Sellest hoolimata on Young kirjutanud lugematul hulgal raamatuid, ülistades aluselise toitumise ravivat toimet.

Paljud viimase staadiumi vähihaiged valivad traditsioonilise meditsiini asemel Youngi ravimeetodi. Üks ravikuur maksab umbes 70 000€, mis annab veidi aimu tema topeltmoraalist. Youngi praktiseerimine on vastuolus modernse meditsiini dogmadega. Tema loogika kohaselt ei suuda vähirakud aluselises keskkonnas ellu jääda. Sestap on ta otsustanud ravida vähihaigeid soodalahuse süstidega ning ekstreemselt piirava dieediga, et muuta vastavalt siis vere ja uriini pH aluselisemaks. Selle abil toimub väidetav tervenemine. Kuigi tema teotahe ning ettevõtlik vaim võivad modernse meditsiini teadmisi keha pH-st kahtluse alla seada, puudub tal vastav haridus ja teaduspõhised teadmised. Unustatud on tõsiasi, et peale vähirakkude, ei suuda ka organismi teised keharakud väga aluselises keskkonnas elada. Tema ravi käigus on surnud mitu inimest.

Peale Youngi visatakse sageli aluselisest dieedist kõnelevatesse artiklitesse ka Nobeli Preemia laureaadi Otto Heinrich Warburgi nimi. Väidetavalt avatastas ta, et vähirakud saavad alguse hapnikuvases ja happelises keskkonnas. Seega, kui muuta rakuvaheline vedelik aluselisemaks ning hapnikurikkamaks, siis toimub paranemine? Ikka öeldakse, et kui asi tundub liiga hea, et tõsi olla, siis ilmselt ta ongi. Warburgi tegelikuks avastuseks oli, et vähirakke ümbritsev keskkond on hapnikupuudulik, kuna enamus hapnikumolekule kulub energia tootmiseks. Aastaid hiljem on Warburg kinnitanud, et ei hapnikusisaldus ega pH pole vähitekitajateks. Süüdi on hoopis kehavõõrad toksiinid. Kahjuks on tema sõnu ja teadusuuringuid alatult väänatud erinevatele autorile soodsas suunas.

Kui sina või su lähedane on kokku puutunud vähiga, siis mõistad hingevalu, mis sellega kaasneb. Meeleheitest prooviks ära kõik olemasolevad ravimeetodid. Nii ebamugav kui see ka poleks, johtub eelnevast, et aluselise toitumise ja vähi ravimise illusioon on pelgalt ühe mehe väljamõeldis. Eestis on tipptasemel onkoloogid, kelle soovitusi tuleks tegelikult järgida.

MIS ON ALUSELISE TOITUMISE PÕHITÕED?

Kuigi sa juba tead, et aluselisel dieedi mõnel aspektil ei ole tõepõhja all, vaatame huvi pärast, mida see endast hõlmab. Nagu ennist mainitud, on aluseline toitumine ehitatud ümber rabavalt geniaalse idee – hoia keha pH tasakaalus, sest see aitab vältida/ravida tervisemuresid. Iga seeditud toit mõjub organismile vastavalt oma olemusele kas happeliselt või aluseliselt. Vaatame aluselise dieeti järgija tavapärast toiduvalikut.

Söö neid aluselised toite: Aluseline vesi, lau sortiment puu- ja juurvilju, pähklid, oad ja läätsed. Lisaks sellele soovitatakse regulaarsel detoxida ehk siis kehast mürke väljutada.

Näited: Peet, porgan, kaalikas, maguskartul, sibul, küüslauk, brokoli, lillkapsas, rohelised oad, herned, hirss, läätsed, pähklid, avokaado, kurk, tomat, seemned.

Väldi neid happelisi toite: Liha, kala, piimatooted, erinevad kastmed, teraviljad, alkohol, kohvi, töödeldud toit ja suhkur.

Näited: Suhkur, maiustused/magustoit, liha, valge jahu, piimatooted (juust), töödeldud valmistoit, karastusjook, energiajook, kiirtoit, kartul, kuivatatud puuviljad, seened.

Peale selle, et aluselise toitumise liikumise looja oli isehakanud soolapuhuja ning puuduvad teaduslikult põhjendatud alused haiguste ravimiseks, on dieet ise väga tervislik. Tarbida tuleks peamiselt taimset toitu, eelistatavalt laia valikut, vältida suhkru ülesöömist, vähendada töödeldud toidu osakaalu, teha trenni ja tarbida vähem alkoholi. Kõlab nagu iga dietoloogi professionaalne soovitus näiteks kaalulangetajale. Kui tarbida peamiselt taimset toitu, vältida suhkruga maiustamist, teha trenni ja tarbida vähem alkoholi, on kaalulangus, nahakonditsiooni ja enesetunde paranemine pea alati garanteeritud. Keha pH ei mängi siin rolli. Sellest hoolimata ei paneks ma tervele aluseliselt toitujale kätt ette – mida tervislikum dieet, seda parem! Kui aga proovitakse vaid aluselise toitumisega vähki või neeruprobleeme ravida, tuleb kahjuks sekkuda. Selline ravimeetod ei ole teaduspõhine.

Kuigi aluselise toitumise mõiste on veelgi laiem, jõudsime tuhande sõnaga enam-vähem alfast oomegani. Peale müütide murdmise võid täna meelde jätta ka tõsiasja, et internet on täis väärinfot ning kõike sinisilmselt uskuda oleks patt. Kui sinu arvamus minu omaga ei ühildu, siis tule ja lõika mõni kõri. Seniks aga ootan kommentaare, mis on sinu kokkupuuted aluselise dieediga? Kas oled ise proovinud seda järgida ja üritanud mõnda haigust ravida?

8 KOMMENTAARI

k
Krika 8. jaanuar 2018, 15:54
Kõige rohkem "toodetakse" haigeid inimesi "teaduslikult tõestatud" toitumisega. Meie kõhud on täis euronormidega heakskiidetud toitu ja me eeldame, et...
(loe edasi)
k
kirss 8. jaanuar 2018, 13:27
Oma põieprobleemist sain jagu just tänu õigele sooda- himaalaja soola vee joomisele. Tunduvalt vähenesid ka liigeste probleemid. Tunnen end kümme aast...
(loe edasi)
Loe kõiki (8)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

online@ohtuleht.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtuleht.ee