Uudised

Tervisefoorum: Glükeemiline indeks pikendab eluiga? (1)

Kadri Kuriks, 29. oktoober 2016, 08:00
Eelmise aasta sügisel avaldati ühes Eesti ajakirja väljaandes lugu, kus räägiti glükeemilise indeksi ja eluea vahelisest seosest. Väidetavalt pidavat madala glükeemilise indeksiga toidud pikendama eluiga kuni 12%. Kui juba nii, siis võib ju sellist soovitust järgida? Mida rangemalt, seda parem? Lisaks, on eelmainitud mõiste varasemalt sisse toodud ka Eesti toitumissoovitustesse.  Kui juba nii, siis on järelikult tegemist olulise teemaga, mis vajab pikemalt lahtiseletamist. Tundub, et glükeemilise indeksi lugu hakkamegi täna lahti harutama. 

Taustinfo ja mis on glükeemiline indeks?

Kuidas hinnata toidu glükeemilist indeksit?

GI määramiseks kasutatakse standartset jooki või sööki, mille indeks on 100 (tavaliselt glükoos või sai). Teisisõnu,  testitav sööb 50 grammi kiiresti-imenduvat glükoosi, misjärel mõõdetakse toiduaine imendumiskiirust läbi tema veresuhkru taseme tõusu. Kuna glükoos ehk lihtsuhkur ongi juba imendumisvalmis kujul, on ta glükeemilise indeksi väärtus maksimaalne ehk 100. Saadud andmed võetakse antud juhul nii-öelda verstapostiks, mille alusel määratakse teiste toitude glükeemiline indeks (1-st 100-ni). Sestap jagunevad toiduained kõrge, keskmise ja madala glükeemilise indeksi gruppi. Mõned näited on välja toodud alljärgneval pildil:

GI on mõjutatud paljudest erinevatest faktoritest.

Üldise reegli kohaselt paigutatakse hulgaliselt glükoosi ja kiiresti seeduvaid süsivesikuid sisaldavad toiduained kõrgeimasse glükeemilise indeksi tabelisse. Sai, kiirkaerahelbed ja valge riis omavad väga kõrget GI väärtust, sest neis leiduv glükoos on kiiresti seeduv ja imenduv. Teisalt, läätsed, oad ja täisterapasta on rikkad aeglaselt imenduvate süsivesikute ja kiudainete poolest. Sestap on neil ka madal glükeemiline indeks. Toiduained, mis sisaldavad suurel hulgal fruktoosi (apelsin, õun, banaan), on samuti madala GI-ga, sest fruktoosi lagundamine ei tõsta veresuhkrut. Üllatusena võib leida madala ja keskmise GI grupist näiteks kartulikrõpsud, friikartulid, šokolaadi ja jäätise. Kõrge rasva- ja valgusisaldusega toidud aeglustavad mao tühjenemiskiirust, mille tõttu on süsivesikute imendumine pärsitud. Seepärast võib ”ebatervislikke” toite leida ka madala glükeemilise indeksi kolumnist. Järeldus, kõik kõrge GI veergu kuuluvad toidud tõstavad veresuhkrut väga kiiresti, samal ajal kui madala GI toidud võrdlemisi aeglaselt. Imendumiskiirust mõjutavad erinevad faktorid näiteks rasvade, proteiinide ja kiudainete samaaegne söömine.

Milleks üldse jälgida toidu glükeemilist indeksit?

Glükeemiline indeks on kasulik teatud tervisehädade korral, sest see annab võimaluse võrrelda teatud toitu teiste enda toiduainegrupis olevate esemetega. Näiteks on teise tüübi diabeetikutel oluline saavutada veresuhkru üle kontroll. Sama võib kehtida ka kaalulangetajate puhul, kes soovivad limiteeritud toidu koguse juures tunda end energilisena ning vältida pidevat näljatunnet. Nagu ennist mainitud sai, on madala GI-ga toiduained aeglase veresuhkrut tõstva toimega. Diabeetikutele on see kasulik, sest annab võimaluse teha nende jaoks tervislikum valik. Näiteks, teraviljatoodete alla kuuluvad valge riis ja pruun riis  kuuluvad erinevatesse GI gruppidesse. Diabeetikuna oleks tark valida pruun ning jätta valge riis poeletile. Sama kehtib makaronidega – eelistada täisterapastat tavalisele valgele makaronidele. ”Miks küll?” küsid sa kindlasti. Ikka selle pärast, et madala GI-ga toidud (pruun riis, täisterapasta) varustavad keha glükoosiga stabiilses tempos. Kõrge GI-ga toiduained (valge riis, valge makaron) vabastavad glükoosi verre väga kiiresti, mispärast kogeme vaid lühiajalist heaolutunnet (‘’suhkrulaksu’’). See on aga mööduv ning tekitab probleeme nii veresuhkru kui ka söögiisu ohjamisega. Et seda vältida, soovitatakse hetkel võimalusel valida madalama GI-ga toite.

Glükeemilise indeksi konsept iseenesest ei ole midagi uut. Söödud süsivesikute hulk ning toidus esinevad rasvad ja valgud avaldavad mõju veresuhkrule. Diabeetikutel ning kaalulangetajatel soovitatakse valida madala GI väärtusega toite, kuid sealjuures säilitades argimõistust. Madala GI-ga toiduained tõstavad veresuhkrut stabliilsemalt, mis on just see, mida diabeetikud vajavad. Kõrge GI-ga toiduainete mõju on vastupidine. Mitte kõik pakutavad madala glükeemilise indeksiga toiduainet pole tervislikud (jäätis, šokolaad). Ning mitte kõik kõrge glükeemilise indeksiga pole kahjulikud (arbuus, riisipiim). Ühte õiget vastust ei olegi! Seniks aga, ole terve, ole julge ja ütle sõna sekka!

Loe põhjalikumalt Tervisefoorumist http://tervisefoorum.ee/blogi/mis-on-glukeemiline-indeks!

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtuleht.ee