Foto: Pixabay
Toimetas Silja Paavle 17. september 2022 11:48

Tervislik toitumine ei tähenda ranget dieeti, personaalset toitumiskava, igavat toidulauda ja maitsvatest toitudest loobumist. Tervislik toitumine on see, kui sööme toitu, mis varustab organismi õigete toitainetega õiges koguses ja vahekorras. Tervise Arengu Instituut (TAI) alustas taas kampaaniaga „Tasakaalus peitub jõud“, mis kutsub eestimaalasi järgima toidupüramiidis esitatud toidusoovitusi, et süüa tervislikumalt.

Ükski toit ei ole kasulik või kahjulik, tervislik või ebatervislik. Kõik sõltub kogustest ja söömise sagedusest. Hea tervise jaoks on oluline süüa tasakaalustatult ja mitmekesiselt, et organism saaks toimimiseks kätte kõik vajalikud toitained: valgud, rasvad, süsivesikud, vesi, vitamiinid ja mineraalained. Toitumise tasakaalus hoidmiseks võiks vähem süüa toite, kus on palju lisatud suhkruid ning rohkem toite, milles on palju kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kuigi organism võib toimida ka väga ühekülgse ja tasakaalustamata söömise juures, suureneb sellise toitumisega oluliselt erinevate haiguste risk ning lüheneb eluiga. Tasakaalustamata toitumise üks tagajärg on ka kehakaaluprobleemid – kui organism ei saa toidust vajalikke aineid, siis sunnib ta meid rohkem sööma.

Edasi lugemiseks vali endale sobiv plaan:
Üks artikkel
3,99
Ühe artikli lugemisõigus
Digipakett
1,00/kuu
11 erinevat digiväljaannetÜle 2000 artikli kuusJagamisõigus 4 sõbragaVõida iPhone 12 nutitelefon