Jogurtimarinaadis kanafileešašlõkk herne-ürdidipi ja suvise salatiga

Foto: Erakogu
Silja Paavle 21. juuni 2022 23:57

Selleks, et jaanipäeva maksimaalselt nautida on oluline mitte üle süüa. Siiski on maitsev toit suur osa sellest suvisest pidupäevast. Toitumisspetsialist Teele Teder soovitab jaanipäevaks tervislikku ja maitsvat kooslust - jogurtimarinaadis kanafileešašlõkk herne-ürdidipi ja suvise salatiga.

„Selles retseptis on kõik, mida ühelt jaanipäevatoidult oodata. Herne-ürdidipp oma kiudainerikkusega aitab tasakaalustada veresuhkrut ning kindlustab selle, et kõht saab tavapärasest kiiremini täis. Lisaks on hernes sisalduvad kiudained väga heaks toiduks ka meie mikrobioomile, aidates muuta seedeprotsessi sujuvamaks ning kiirendades ainevahetust. Keegi ei soovi ju sel õhtul tunda raskustunnet kõhus. Küüslauk on tuntud aga kui looduslik antibiootikum, mis aitab meil püsida tervena. Lisaks saab roog kiiresti valmis. Seega jääb hulgaliselt aega üle, et külalisi, lõket ja õhtut nautida,“ ütleb Teele.

Jogurtimarinaadis kanafileešašlõkk herne-ürdidipi ja suvise salatiga

Vaja läheb: 1 kg eestimaist kanafileešašlõkki jogurtimarinaadis, 1 väiksem suvikõrvits, 0,5 punast sibulat*, 1 avokaado, 1 frillis või muu tugevama struktuuriga salatipea, 2 sl veiniäädikat, 3 sl oliiviõli, 3 sl hakitud basiilikulehti, soola, pipart. Hernedipiks: 150 g külmutatud või värskeid puhastatud herneid, 1 küüslauguküüs, 3 sl riivitud parmesani, 0,5 sidruni mahl ja 1 tl riivitud sidrunikoort (ilma valge säsiosata). Suur peotäis basiilikulehti, suur peotäis petersellilehti, 2-3 sl oliiviõli, soola, pipart.

Valmistamine: Hernedipi valmistamiseks haki kergelt ürdid ja töötle kõik koostisosad blenderi või saumikseri abil ühtlaseks, kuid siiski veidi tükiliseks kastmeks. Lisa veidi vett, kui soovid vedelamat konsistentsi ning maitsesta soola-pipraga.

Salati valmistamiseks vala kausi põhja äädikas, õli ja hakitud basiilikulehed ning maitsesta kergelt soola-pipraga. Klopi segu vispli abil kiirelt läbi ( võid segu valada ka alustuseks hoopis väiksemasse purki, selle kaanega kinni keerata ja loksutada, kuni kaste pakseneb). Lisa hakitud sibul, pikkupidi sektoriteks lõigatud ja seejärel õhukeselt viilutatud suvikõrvits, poolitatud kirsstomatid, tükeldatud avokaado viljaliha ja suupärasteks tükkideks rebitud salatilehed. Sega läbi.

Grilli kanašašlõkk vastavalt pakendi juhistele ning serveeri koos dipi ning salatiga. Kõrvale paku soovi korral ka saia või sepikut – hernedipp sobib sellele samuti suurepäraselt katteks.

*- ülejäänud sibulapooliku võid õhukeselt viilutada, maitsestada kergelt soola, suhkru ja veiniäädikaga ning umbes 10 minutit maitsestuda lasta. Niimoodi kiirelt marineerituna sobib see hästi grillikõrvaseks aga ka kasvõi järgmisel päeval singi- või pasteedileivale.

Järelejäänud šašlõkki, dippi ja salatit kasuta järgmine päev tortiljas!