Toitumine | Sinu treener

Maitsev ja tervislik kõhutäis: kuidas valmib klassikaline Kiievi kotlet? 

Liigume.ee, 1. detsember 2020 23:29
Foto: Panthermedia
Paneeritud kanafilee kotlet, mille keskel on mahlakust lisav maitseürtidega või on paljude lemmik. Kuidas saab maitsevõi kotleti keskele ja kuidas kotlet alati ideaalselt ovaalse kujuga on? Nendele ja ka teistele küsimustele annab vastuse Talleggi tootekategooriajuht Heli Sepp.

Alusta maitsevõist

Kuigi võiks arvata, et kotleti valmistamist tuleks alustada kanast, siis hakka esmalt pihta hoopis maitsevõi valmistamisest. „Kasuta maitsetaimedena peterselli ja tilli. Muide, väga hästi sobib ka hakitud küüslauk,“ soovitab Sepp. „Loputa ja kuivata maitsetaimed ning seejärel tükelda võimalikult peeneks. Või ja maitsetaimede kokkusegamiseks veendu, et või on hästi pehme. Seega, kui plaanid kotlette teha näiteks õhtul, siis pane või juba hommikul toetemperatuurile pehmenema. Või ja taimede kokkusegamisel soovitab Sepp kasutada kahvli abi. Seejärel aseta maitsevõi segu küpsetuspaberile, rulli see paberi sees üheks suureks vorstiks kokku, kruvi servad kinni ja aseta külmkappi umbes pooleks tunniks tahenema.

 Millisest kanatükist kotletti tehakse?

Sepa sõnul valmib algupärase retsepti järgi Kiievi kotlet vasardatud pooltiivaluuga kanafileest, täidetakse ürdi-võiseguga ja vormitakse ovaalse kujuga kotletiks, mis saab topeltpaneeringu. Pealmiseks kihiks on sageli saiakuubikud. Seejärel küpsetatakse kotlet fritüüris. „Tänapäeval valmistatakse Kiievi-moodi kotletti kanafileest,“ ütleb Sepp.

„Vasardatud kanafileesse lõika esmalt väike tasku. Seejärel aseta lõigatud taskusse kaks tahenenud maitsevõi tükki. Rulli kotlet ovaalseks kujuks kokku ning suru õrnalt, et või kummastki otsast välja ei tuleks,“ õpetab Sepp.

Paneerimiseks vispelda suures kausis kokku munad ja maitsesta oma maitse järgi soola ja pipraga. Kasta kotlet munasegu sisse ja seejärel rulli hoolikalt riivsaia segus. Vajadusel kasta kotlet mitu korda munasegusse ja rulli uuesti riivsaia sees, et tekiks paks koorik. Et koorik eriti krõbe saaks, soovitab Sepp rullida lisaks saiapurule kotletti ka tempura jahus.

Kas küpsetamiseks on vaja fritüüri?

Sepa sõnul fritüüri vaja ei lähe. „Seda asendab väga hästi ka pott, kuhu sisse saab õli valada ja seejärel kuumutada. “ Kui köögitehnika lubab õli kuumust väga täpselt mõõta, siis on Sepa sõnul 180°C ideaalne temperatuur „fritüürimiseks“. Küpseta kotlette kuumas õlis, kuni need on kuldset värvi.

Enne serveerimist aseta kotletid õlist võttes kuivale majapidamispaberile, et see saaks üleliigse rasva endasse imeda.

Kiievi kotlettide kõrvale soovitab Sepp lisandiks näiteks värsket ahjukartulit koos spinati ja rukolaga.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee