Toitumine | Sinu treener

Neli levinud toitumisviga ning lihtsad nipid nende parandamiseks 

Toimetas Silja Paavle, 3. august 2020, 22:35
Foto: Unsplash
Millised on levinud toitumisvead, mida eestlased teevad lisaks suhkrusöömisele? Tervisekampaania Taimne Teisipäev annab neli lihtsat ja väga kasulikku soovitust, mida oma toitumises tähele panna ja parandada.

Kuldreegel: vähemalt 5 peotäit köögi- ja puuvilju päevas

Kas teadsid, et ainult 2,2% Eesti elanikest järgib seda olulist soovitust ja saab toidust optimaalselt vitamiine ja mineraalaineid? Köögi- ja puuviljad võiksid saada sinu iga toidukorra loomulikuks osaks. See ei tähenda sugugi, et pead sööma vaid maitsetuid aurutatud köögivilju või toorsalatit. Kuidas kõlab tänaseks õhtuks näiteks köögiviljatäidisega ahjupaprika, kikerhernekarri või kevadrullid aedviljadega? 

Vähenda liha kogust – oma südame nimel

Eestlased söövad liha kaks korda rohkem, kui tervisele kasulik. Süües vähem liha, on sul ka palju väiksem tõenäosus haigestuda ohtlikesse ja levinud südame-veresoonkonnahaigustesse.

Ehkki valgud on tervise seisukohast olulised, ei pea need sugugi pärinema vaid loomsetest allikatest. Tihti on loomsed valguallikad ka üsna kõrge rasvasisaldusega – asenda osa neist taimsete valkudega, mis on samuti väga tervislikud. Neid leidub eelkõige kaunviljades, nagu (kiker)herned, läätsed, oad, aga ka sojatoodetes ja täisteraviljades.

Kiudainete üllatavad kasutegurid

Kiudained on olulised seedimisele, kuid kasulikke omadusi on neil veelgi. Teadusuuringud kinnitavad, et piisavas koguses kiudainete söömine aitab kehakaalu langetada vähemalt sama tõhusalt, kui erinevad keerulised dieedid.

Kiudaineid leidub vaid taimses toidus. Lisa oma toidulauale julgelt kaunvilju, köögivilju, pähkleid ja seemneid, marju ja puuvilju.

Ära karda süsivesikuid

Paljud inimesed püüavad tänapäeval süsivesikute osakaalu toidus vähendada. Süsivesikuid ei peaks aga kartma: need on meie peamine energiaallikas ja peaksid moodustama 50-60% päevamenüüst.

Asjatundjate sõnul on olulisem jälgida süsivesikute kvaliteeti kui kogust. Eelista süsivesikute allikana köögivilju, puuvilju, marju ja täisteratooteid. Söö vähem näiteks valget saia, kooke, küpsiseid jm maiustusi, mis on küll samuti süsivesikute allikad, aga ka ebatervislikud ja kaalutõusu soodustavad.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee