Toitumine | Sinu treener

Grillikool: 3 reeglit, mille abil valmib alati ideaalne grill-liha 

Liigume.ee, 5. juuli 2020, 11:09
Foto: Pexels
Kuidas grillida nii, et isegi naabrid on kadedad? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp jagab 3 peamist nippi, mis garanteerivad alati isuäratava ja hõrgu grilli. Vaja on ainult mõningaid koostisaineid, õiget liha ja loomulikult korralikku grilli.

1. Kontrolli grilli töökindlust

Enne, kui jõuad üldse grillimisega alustada, kontrolli kas grill töötab. Selle kontrollimine on eriti oluline siis, kui viimati grillisid eelmisel suvel ning seade on keldris või kuuris elanud üle niiske sügise ja külma talve. Puhasta grill korralikult. „Igasugune mustus, tolm ja eelmise grilli ülejäägid annavad tunda ka liha maitses. Sellele lisaks on rasvajäägid väga soodne pinnas ohtliku tule tekkimiseks. Grilliresti puhastamiseks kasuta selleks mõeldud terasharja,“ õpetab Heli Sepp. Grilli korralik ning regulaarne hooldamine pikendab ka selle eluiga.

Grillimiseks varu korralikku grillsütt, ja hakatusmaterjali. Viimaseks sobivad Sepa sõnul kõige paremini puupilpad, paber või ökoloogilised süütekuubikud. Grillimisel kasuta kindlasti ainult grilltange.

2. Vali õige liha

Enne grilli tulele panemist mõtle läbi, mida valmistada tahad, šašlõkki või klassikalist grill-liha. Šašlõki grillimiseks sobib kõige paremini seakaelakarbonaad. Kõige paremini sobib rasvasem tükk, sest see aitab liha mahlasena hoida. Väherasvasema toidu eelistajatele soovitab Sepp seavälis- või sisefileed.

„Šašlõki valmistamiseks lõika lihast umbes 3-4 cm kuubikud. Taisema seavälisfilee puhul lõika väiksemad kuubikud. Kui kasutad šašlõki grillimisel vardaid, siis lükka lihakuubikud võimalikult tihedalt kokku, et liha küpseks ühtlaselt,“ ütleb Sepp. Taisest seavälisfileest võib lõigata 2 cm paksused lõigud. Pehmema tulemuse ja maitseainete paremaks imendumiseks ära unusta ka liha vasardamist.

3. Marineeri

Marinaad annab lihale omapärase maitse ja aitab selle tekstuuri muuta. Ainult maitse andmiseks võib kasutada kuiva maitseainete segu. „Kui tahad, et liha ka veidi pehmemaks muutuks, siis kasuta happelist äädikamarinaadi. Sellele lisatavate maitseainete osas ole loominguline, võid kasutada klassikalisi koostisosi nagu sibul, küüslauk ja muidugi ka soola ja pipart. Magushapukat maitset aitavad lisada marjad või näiteks marjapüree,“ räägib Sepp.

Enne marineeritud liha grillile tõstmist eemalda liigne marinaad majapidamispaberiga või lase lihal natuke aega lihtsalt nõrguda. „Selliselt ei hakka liha marinaadis hauduma. Kui marinaad aga hakkab sütele tilkuma ja tekitab leegi, mida on vaja summutada, siis kasuta selleks vee asemel näiteks õlut või veini. See aitab lihale huvitavat maitset lisada,“ soovitab Sepp.

Enne, kui liha hakkab grillil valmis saama, määri viimastel minutitel või liha serveerimisel peale ilusa läike ja veel huvitavama maitse saavutamiseks magusat glasuuri, mis sisaldab mett või suhkrut. Kuumusega kokkupuutel hakkab see karamelliseeruma ja annab valminud lihale kuldpruuni ilme.

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtuleht.ee