3
fotot
( )
Jaga:     
Toitumine

Köögiviljad leiva- ja saiariiulist!

Pagaritööstuses valmivad järjest nutikamad lahendused ning juba täna moodustavad teatud saia-leivatoodetes kiudainete- ja vitamiinirikkad köögiviljad pea poole.

Eesti tarbijad teavad hästi, et köögiviljad on tervislikust toitumisest lahutamatud. Faktum Ariko tervisliku toitumise ja toiduainete kvaliteedi uuringu andmetel peab tervelt 40 protsenti elanikest puu- ja köögiviljade tarbimist tervisliku toitumise võrdkujuks ning taimsed valikud on järjest populaarsemad paljudes toidukategooriates.

Köögiviljade kasulikkus seisneb eelkõige neis rohkelt sisalduvates vitamiinides, mineraalainetes ja bioaktiivsetes ühendites, mis aitavad ennetada haigusi, tugevdavad immuunsüsteemi ning hoiavad kontrolli all vererõhku ja kolesteroolitaset. Lisaks täidavad vee- ja kiudaineterikkad köögiviljad hästi kõhtu, andes samal ajal vähe energiat ja aidates sellega tagada normaalset kehakaalu.

( )

Ometi on eestimaalaste igapäevane köögiviljade tarbimine kaugelt madalam Tervise Arengu Instituudi soovitustest. Selle kohaselt peaks iga inimene sööma päevas vähemalt 300 grammi köögivilju, millest pool võiks olla ka kuumtöödeldud. Inimesed hindavad igapäevases tarbimises aga eelkõige mugavust, mille alla köögiviljade puhastamine ja lõikumine hästi ei sobitu. Oma aega väärtustades soovivad enamus meist kulutada seda meelsamini toidu nautimisele kui valmistamisele.

Tõstmaks köögiviljade osakaalu elanike toidulaual, on köögivilju hakatud üha enam lisama erinevate toitude koostisesse. Eriliselt positiivse vastukaja osaliseks saavad aga need tooted, mille puhul suudetakse säilitada nende algupärane meeldiv maitse ja konsistents ning samal ajal „peita“ neisse hulganisti köögiviljade kasulikkust. Ka köögiviljadesse ettevaatlikult suhtuvad lapsed võivad selliselt avastada omale uusi lemmikuid.

Siinkohal on heaks näiteks Leiburi tootevalikusse lisandunud uued kaasaegsed pagaritooted, milles pool jahudest on asendatud köögiviljadega. Leiburi Köögiviljapalas on 42 protsenti köögivilju: kikerherneid, ube, porgandeid ja pastinaaki. Leiburi Köögiviljaröstis on nimetatud köögivilju 40 protsendi jagu.

Enne küpsetatava toote sisse lisamist porgandid, kikerherned ja pastinaak kuivatatakse ettevaatlikult ja jahvatatakse väiksemateks tükkideks, oad aga röstitakse kergelt enne jahvatamist. Leiburi Köögiviljarösti ja -pala tootmisel lisatakse kuivatatud köögiviljadele tagasi vesi, mis kuivatamisel ära aurustus. Nii jääb enamik vitamiine ja mineraalaineid pärast küpsetamist ja kuivatamist köögiviljadesse alles. Leiburi uued tooted on lisaks kõrgele köögiviljasisaldusele ka kiudainerikkad, head valguallikad, säilivad kaua pehmed ja mahlased ning sobivad nii värskelt söömiseks kui ka röstimiseks. Lisaks sobivad need oma koostise poolest hästi veganite toidulauale.

Köögiviljad leivas-saias ei asenda küll värskeid köögivilju, ent on kahtlemata kasulik, kiiresti kättesaadav ja koheselt söömiseks valmis variant köögiviljade tarbimise suurendamiseks ja mitmekesistamiseks meie toidulaual.