Jaga:     
Uudised

Päikesest pakatavad PUUVILJAD

Päikeselistel väljadel kasvatatud tsitruselised on tõelised tervisepommid, millega tasub end turgutada aasta ringi.

Tsitrusviljad on happelised puuviljad, mis enim tuntud suure C-vitamiini sisalduse poolest. Tsitruselised ei ole meeldivad üksnes tänu oma aroomile ja maitsele, vaid sisaldavad ka mitmeid kasulikke mikrotoitaineid, seevastu pole neis rasvu, kolesterooli ega naatriumi.

Vajalik C-vitamiin

Algupäraselt Kagu-Aasiast pärit apelsinid sisaldavad hulgaliselt inimorganismile tervistavalt mõjuvaid flavonoide. Muu hulgas leidub viljades hesperidiini, mille tarbimine võib leevendada kõrgvererõhktõve sümptomeid. Samuti on hesperidiinil põletikuvastane toime.

Apelsin on suurepärane C-vitamiini allikas, sest juba üks keskmise suurusega vili võib katta täiskasvanu päevase C-vitamiini vajaduse. See vitamiin on aga üks peamisi vesilahustuvaid antioksüdante. Antioksüdantne tegevus kaitseb valke, rasvu, süsivesikuid ja nukleiinhappeid (DNA, RNA) vabade radikaalide kahjuliku toime eest. Vabade radikaalide tegevuse tagajärjel võivad DNAs tekkida mutatsioonid. DNA mutatsioonide vältimine aga aitab ennetada vähiriski. C-vitamiini toimet on seostatud just soolevähiriski vähenemisega. Rasedad ja imetavad emad vajavad teistega võrreldes suuremaid C-vitamiini koguseid. Ka suitsetajatel on suurem vajadus C-vitamiini järele.

Apelsinide vitamiinisisaldus varieerub olenevalt liigist ja kasvatuspiirkonnast. Keskmise suurusega apelsin võib katta päevase kiudainete vajaduse kuni 12% ulatuses. Kiudainete tarbimine aeglustab glükoosi imendumist, mis aitab omakorda vere suhkrutaset normis hoida. Lisaks soodustavad kiudained kolesterooli väljutamist organismist ning hoiavad eemal kõhukinnisuse.

Vähivastane mõju

Apelsinides ja teistes tsitrusviljades sisalduvad limonoidid võivad aidata mitmete vähivormide arengu vastu. Teadlased on avastanud, et inimorganism omastab suurema vaevata eriti pikatoimelist limonoidi nimetusega limoniin. Tsitrusviljades on limoniin haakunud glükoosi molekuliga. Seedimisel lõhestub suhkru molekul, andes rohelise tule limoniini kaitsvale tegevusele. Eksperimentide käigus on selgunud, et limoniini võib katsealuste kehast leida isegi päeva möödudes pärast selle tarbimist. Limoniini püsivus aitab selgitada, miks tsitrustes sisalduvad limonoidid on arvestatava vähivastase toimega – enamasti kestab teiste looduslikult esinevate vähi arengut takistavate toitainete aktiivsus lühemat aega. Rohelises tees ja šokolaadis leiduvad fenoolid säilitavad inimkehas aktiivsuse vaid 4–6 tunniks.

Greibile annab roosa ja punase värvitooni karotenoidide klassi kuuluv lükopeen. Just lükopeen on tõhusaim relv vabade radikaalide vastu. Rohkelt lükopeenirikkaid vilju tarbivatel meestel esineb 82% võrra vähem eesnäärmevähki kui nendel, kes ei tarbi lükopeenirikkaid vilju üldse või teevad seda vähe. Peale selle on täheldatud lükopeeni silmapaistvat mõju kopsu- ja maovähi ennetamisel.

Greibi ja sidruni puhastav toime

Greibid sisaldavad pektiini, mis võib aeglustada ateroskleroosi arengut ja alandada vere kolesteroolitaset. Iisraeli teadlaste tehtud uuringus võrreldi punaseid ehk verigreipe ja kollaseid greipe. Punased viljad sisaldasid rohkem fenoole ja teisi bioaktiivseid aineid ning alandasid kuu aja jooksul nähtavalt nn halva kolesterooli taset. Lisaks soodustavad greibis sisalduvad ained maksaensüümide tööd. Mürkained väljuvad ensüümide tegevuse tulemusena kehast efektiivsemalt ja organismi jääb vähem toksiine.

Sidrunid toimivad kehas diureetiliselt, mistõttu on neid rahvameditsiinis kasutatud neerude ja kuseteede jääkainetest puhastamiseks. Need hapud tsitruselised aitavad vähendada paistetust, põletikke ja turseid. Antiseptilisel sidruniõlil on rahustav toime ja seda kasutatakse ka mürkainete väljutamiseks kehast. Angiini leevendamiseks juuakse ja loputatakse kurku veega lahjendatud sidrunimahlaga.

Ole ettevaatlik!

  • Tsitruselised on vastunäidustatud mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi ning tsitrusviljadest tingitud allergia korral.
  • Kroonilist soolepõletikku põhjustava Crohni tõvega on tsitrusviljad samuti keelatud toiduainete nimekirjas.
  • Hapukad fruktid tasub kõrvale jätta ka muude soolepõletike ja mao liighappesuse korral.
  • Tsitrusvilju peab alati hoolikalt pesema, sest neid töödeldakse enne transportimist tugevate säilitusainetega. Enamasti kaetakse vilja pealispind parema säilimise eesmärgil vahaga, mille koostises ja naturaalsuses ei saa kunagi kindel olla.
  • Võimalusel on kasulik eelistada mahepõllundusest pärit puuvilju.

Värskendav troopikasmuuti

200 g maitsestamata jogurtit
2 keskmist banaani
100 ml apelsini täismahla
2 sl mett

Mikserda kõik koostisained blenderi või saumikseriga ühtlase konsistentsiga joogiks.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2012. aasta maikuu ajakirjas.

0 kommentaari