Jaga:     
Uudised

LAKTOOSI talumatu võlu (1)

Paljud meist armastavad väga piimatooteid, kuid meie hulgas on rohkesti ka neid, kes ei saa kohukesega maiustada ega kohvile koort lisada, sest laktoosiga piimatooted põhjustavad neile talumatult halba enesetunnet. Mida laktoositalumatus õieti tähendab? 

Agnel diagnoositi laktoositalumatus kolm aastat tagasi, kuid tagantjärele mõistab naine, et on selle probleemiga jännis olnud kogu elu. Nimelt oli Agne harjunud, et pärast söömist-joomist paisub kõht suureks ja kõvaks, ning nii mõnigi kord tuli ette piinlikke olukordi, kui tuttavad uurisid, millal siis lapsuke sünnib... Enamasti oli suur kõht järgmiseks hommikuks siiski kadunud.

Arsti juurde jõudis Agne siis, kui punu ära ei läinudki. Ta elas sisuliselt kaks nädalat WCs ja kaotas kõvasti kaalu. Agne läks muret kurtma perearstile, kes talle kiiresti tuttava gastroenteroloogi juurde aja leidis. Soolestikus oli pealtnäha kõik justkui korras, see, et Agne laktoosi ei talu, tuvastati alles spetsiaalse testiga. Ta pidi jooma laktoosi sisaldavat vedelikku ning 15 minuti pärast andma diagnoosimiseks verd. Kahe nädala pärast sai ta oma diagnoosi teada.

“See, et ma täisealisena kaalusin 40 kilo ringis ja pärast iga söögikorda jooksin kempsu, ei olnud seega sugugi “pardi moodi seedesüsteemi” süü, nagu kodused naersid, vaid ilmselt juba kaasasündinud laktoositalumatuse ilming, mis päriselt ei olnud veel välja kujunenud. Siis aga sain ma millestki suure koguse laktoosi ja organism ütles lõplikult üles, selgitas toona arst,” meenutab Agne.

Naisele andis head nõu üks Soome arst – soomlased on laktoositalumatuse koha pealt väga teadlikud. Agne sai teada, et edaspidi on talle keelatud kõik, mille pakendil on kirjas piim, koor, piimapulber, või, margariin, samuti lõss, vadak ja igasugu lisaained, mis hoiavad koos hakkliha, vorsti, ravimikapsleid jm. Selgus, et see ei puuduta sugugi mitte ainult piimatooteid, nagu vahel ekslikult arvatakse.

Oma diagnoosist teada saanud, käis Agne alguses seljakotiga Helsingis süüa ostmas. Tasapisi on aga ka Eestis müügile ilmunud laktoosivabad tooted. Praegu on seis selline, et Agne kodupoes müüakse laktoosivaba piimajooki ning kõik Valio juustud on laktoosivabad. Ka teisi piimatooteid leiab hea otsimise korral laktoosivabana. Vaid laktoosivaba keefirit toob Agnele seni sugulane Soomest.

Dieeti on keeruline pidada

Agne on juba harjunud, et peab toiduainete koostist alati põhjalikult uurima ja et laktoosivabad toiduained on tavatoodetest kallimad.

“Tavalised maiustused – kommid, šokolaadid, pagaritooted, tordid – võib laktoosi mitte taluv inimene ära unustada. Erandiks on vaid eritooted, näiteks Solarises müüakse laktoosivaba torti ja Tallinnas Viru tänava alguses on maiustustepood, kust saab laktoosivaba šokolaadi,” räägib Agne.

Naine tunnistab, et laktoosivaba täisdieeti suutis ta järgida vaid mõnda aega. “Muutusin saledaks ja kenaks, kerge oli olla. Aga päriselus on üsna keeruline end sellisel dieedil hoida! Näiteks olin kord lapsega haiglas. Laps sai eritoitu, kuid ema mitte. Seal oli kogu toit laktoosiga: puder piimaga, kohv piimaga, võileib (margariin!), piimakaste, piimakissell… Olingi sõna otseses mõttes kaks päeva söömata, enne kui kaasa Eestisse jõudis ja mulle süüa tõi.”

Laktoosivaba elu ei puuduta mitte ainult toitu, vaid Agne peab tähelepanelik olema ka apteegis. Nimelt kasutatakse paljudes ravimites laktoosi täiteainena, aga inimesele, kes seda ei talu, võib väike tablett tuua suuri piinu. Niisiis uurib Agne peavalutabletti ostes hoolega selle koostist. Enamasti on kindlamaks valikuks soomlaste valmistatud tooted, kus laktoosi üldjuhul ei kasutata.

Erijuhtudel saab laktoositalumatuse korral võtta enne sööki erilisi kapsleid, mis lubavad piinu tundmata ka laktoosipattu teha. “Need on kallid, aga kui ees on sünnipäev ja kartulisalati söömine, siis abiks ikka,” lisab Agne.

Laktoosivaba elu on kallis

Eneli on oma tervise kohta tähelepanekuid tehes endale ise laktoositalumatuse diagnoosi pannud. Ta on märganud, et umbes tund pärast sööki algavad iiveldushood, tekivad väga häirivad gaasid ja kõht kipub lahti minema. Piimatooteid on Eneli eluaeg väga armastanud. Ta arutas muret sõbrannadega ja hakkas kahtlustama, et ehk on tema kannatuste põhjuseks laktoos.

“Alguses arvasin, et ma ei tohi piimatooteid süüa, ja jätsin need kõik oma menüüst välja. Aga poes toodete koostist uurides selgus, et laktoositalumatuse korral ei tohi süüa peaaegu mitte midagi,” räägib Eneli. “Selle dieediga võtsin väga palju alla, kuid tasapisi hakkasin leidma ka asendustooteid. Tegelikult on kõik olemas, tuleb vaid natuke otsida.”

Tõsi, Eneli ostukorv on läinud nüüd märgatavalt kallimaks. “Muidugi olen aeg-ajalt ka pattu teinud, näiteks sünnipäevakooki söönud,” tunnistab Eneli. “Samas tean, et siis hakkab umbes tunni pärast seedimises toimuma midagi sellist, mille pärast ma ei sobi enam seltskonda. Üldiselt ei tunne ma laktoosivabalt elades end piiratuna ega halvasti. Söön rohkem köögivilju ja tervis on palju parem. Ka energiat on rohkem kui varem.” 

Laktoositalumatuse kaks vormi

Toitumisteadlane dr Mai Maser selgitab, et piimasuhkrut ehk laktoosi leidub 100 grammis piimas keskmiselt 5 grammi. Mitte kõik inimesed ei suuda seedida piimasuhkrut, sest nende organism ei tooda piisavalt piimasuhkrut seedivat ensüümi laktaasi. Sellist seisundit nimetataksegi laktoositalumatuseks.

Täiskasvanute laktoositalumatus on pärilik omadus, mille avaldumine oleneb muu hulgas inimeste toitumisharjumustest ja -traditsioonidest. Vanemaealistel esineb laktoositalumatust sagedamini kui noortel. Talumatus pole alati täielik – paljudel juhtudel saab inimene süüa vähese laktoosisisaldusega toitu.

Laktoositalumatusel on kaks vormi:

* Primaarne laktoositalumatus on geneetiline ehk päritav ning avaldub tavaliselt 5. ja 20. eluaasta vahel. Haigus ei ole ravitav.

* Sekundaarne laktoositalumatus on tingitud peensoole ajutistest kahjustustest, mida omakorda võivad põhjustada alatoitumine, tsöliaakia, peensoolepõletik, mao- ja sooltepõletik ning teised haigused. Oma osa võib olla ka mitmesugustel dieetidel, millega kahjustatakse toitainete normaalset vahekorda ja organismi biomehhanisme. 

Diagnoosimiseks kaks võimalust

Laktoositalumatust võib tihti kahtlustada juba haigusnähtude põhjal, nagu Eneligi on teinud. Samas ütleb dr Maser, et ainult kahtluse pärast veel piimatooteid menüüst välja jätta ei tohiks, sest piimal on meie toidusedelis oluline koht.

Meditsiiniliselt diagnoositakse laktoositalumatust nii, nagu kirjeldas Agne: patsient joob umbes 50 g laktoosiga vedelikku ning 15 minuti pärast määratakse tema vere glükoosisisaldus. Kui see ei ole suurenenud, ei ole järelikult suudetud laktoosi lõhustada ja tegu on laktoositalumatusega. Laktoositalumatust saab diagnoosida ka väljahingatavat õhku analüüsides. Kui selle vesinikusisaldus suureneb, viitab see laktoositalumatusele.

Olenevalt haiguse raskusastmest peab inimene suuremal või vähemal määral vähendama laktoosisisaldust toidusedelis. Tavaliselt on laktoositalumatuse korral päevaseks piiriks 2–3 grammi laktoosi. Leebemalt mõjuvad hapupiimatooted.

Kui piimatoodetest täielikult loobuda, võib organismi ohustada kaltsiumidefitsiit, mis omakorda loob eelduse osteoporoosi ehk luuhõrenemise väljakujunemiseks. Selle vältimiseks soovitab dr Maser süüa pikalt laagerdunud juustusid, mille laktoosisisaldus on minimaalne.

“Oluline on meeles pidada, et kaltsium ei saa imenduda ilma rasvlahustuva D-vitamiinita, mille põhilised allikad on rasvane kala (lõhe, makrell, tuunikala) ja muna. Nii et selleks, et saada kaltsiumi taimsetest toiduainetest, tuleks kõrvale süüa midagi rasvast, mis sisaldab D-vitamiini. Parim valik ongi kala,” selgitab dr Maser. “Kui inimene ei talu üldse piima ega ka hapupiimatooteid, on kaltsiumivarude täiendamisel head alternatiivid ka pähklid ja seemned, oad, apelsinid, brokoli ja sojatooted.”

Laktoositalumatus rahvaste kaupa

Umbes kolmel neljandikul Maa elanikkonnast on laktaasi aktiivsus väga väike, mistõttu ei talu nad piima. Eri riikide ja rahvaste vahel on päris suured erinevused. Siin laktoositalumatute osakaal protsentides maade kaupa.

  • Eesti    20–30
  • Soome 17
  • Leedu  4
  • Taani   15
  • Inglismaa         37
  • Türgi   71–81
  • Iisrael  97–100
  • Tai       86–92
  • Hiina   73–100
  • Jaapan 6
  • Austraalia        6–19
  • USA    80

Allikas: www.innove.ee

Kas ka sina ei talu laktoosi?

Laktoositalumatusele võivad viidata järgmised märgid:

  • sagedased gaasid ja puhitused,
  • iiveldus ja kõhuvalu,
  • kõhulahtisus pärast piimatoodete tarbimist.

Nimetatud sümptomid tekivad 2–4 tundi pärast söömist ja võivad varieeruda päevast päeva.

Eestis väga levinud

Kuigi meile võib tunduda, nagu kannataksid kõik soomlased laktoositalumatuse all, sest nende poodides on müügil rikkalik valik laktoosivabu tooteid, näitab statistika, et halvemini taluvad inimesed piimasuhkrut hoopis siinpool Soome lahte.

Ida-Tallinna Keskhaigla gastroenteroloog dr Anastassia Nedbalskaja selgitab, et kui inimesel tekib kahtlus, et tal on laktoositalumatus, tuleks kõigepealt pöörduda perearsti poole. Piimatooteid kohe menüüst välja jätta dr Nedbalskaja ei soovita, sest neist saame vajalikku kaltsiumi.

“Tänapäeval on kaubanduses saadaval küll alternatiivsed laktoosivabad tooted, kuid samas tuleks perearsti abiga välistada olukord, et laktoositalumatuse taga peidab end mõni tõsisem haigus,” ütleb tohter. Perearst teeb vajadusel laktoositalumatuse testi. Kui kahtlustatakse sekundaarset laktoositalumatust, suunatakse patsient edasi gastroenteroloogi vastuvõtule.

Dr Nedbalskaja lisab, et aja jooksul võib laktoositalumatus süveneda, kuid mitte leeveneda. See on tingitud sellest, et vanusega kipub laktaasi aktiivsus organismis vähenema. Seega võib tekkida olukord, kus inimene ei talu enam piimatooteid, kuigi varem on ta neid tarbinud ilma igasuguste vaevusteta.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2016. aasta juulikuu ajakirjas.

1 kommentaar

M
Minul  /   11:18, 15. juuni 2017
ka laktoositalumatus hiljuti avastatud. Laktaasi nimelise toidulisandit enne sööki tarvitades aga saan kõike süüa ja juua probleemideta. Ilma selleta mõjub kõige hullemini šokolaad ja jäätis.